How to | Furoshiki (part 1)

Furoshiki

Zij die mij op instagram volgen, weten dat  ik de afgelopen dagen flink in de weer ben geweest met het bedrukken van textiel. Nu kan je eindelijk zien waarom. Furoshiki!

Furo-watte? Furoshiki, letterlijk “badlaken”, is een Japanse inpakdoek. De oorsprong van deze term/traditie kan men terugbrengen naar de 17e eeuw (mogelijks vroeger), waar men een gevouwen doek gebruikte om gemakkelijk kledij mee te nemen van en naar de badhuizen. Vroeger gebruikte men een furoshiki dus als een manier om kledij in te pakken en te vervoeren. Vandaag de dag echter gebruikt men een furoshiki om eender wat in te pakken. 

En dus ook cadeautjes! Ik vind het elk jaar o zo jammer om mijn zorgvuldig ingepakte cadeautje zonder boe of ba zien opengescheurd opengereten te worden. Het is toch altijd grappig hoe een mens verandert wanneer hij/zij een pakje moet opendoen: van beschaafde homo sapiens naar wild beest in minder dan een seconde. En inpakpapier heeft uiteindelijk maar één eindbestemming: de vuilnisbak. 

Furoshiki

Dus, in het teken van een duurzamere kerstperiode (heb je mijn gerecycleerde adventkalender al gezien?), pak ik het dit jaar anders aan (of beter: in): furoshiki! Mooi én ecologisch – wat wil een mens nog meer? Hieronder leg ik uit hoe je eraan begint!

Wat heb je nodig? 
  • Een vierkant stuk stof (idealiter: driemaal zo groot als het cadeautje)
  • Een cadeau 
  • Optioneel: extra versieringen (een takje eucalyptus, een kaartje, gift tags, …)


Voor dat stukje stof kan je allerlei dingen gebruiken. Een zakdoek, een vierkant sjaaltje, of je kan een leuk stofje zelf verknippen (Ikea heeft hele leuke stofjes voor een klein prijsje). Alles kan en alles mag! Ik had nog restjes witte ikea-katoen over, dus heb ik ze bedrukt met gouden en blauwe textielverf en voila: mijn eigen furoshiki inpakdoek!

Furoshiki

Hoe maak je het? 

In dit filmpje toon ik jou hoe je je cadeautje kan inpakken – helemaal furoshiki-style


Veel liefs, Eva

PS: dit is enkel deel 1. Bekijk deel 2 hier!

Geen reactie's

Geef een reactie