Review | Peppermint Jumpsuit by In The Folds

Peppermint JumpsuitVandaag doe ik eens iets anders en geef ik een review van een patroon dat ik een aantal maanden geleden heb gemaakt! Het gaat om een gratis (!) naaipatroon van In The Folds: het zogenaamde “Peppermint Jumpsuit“. Hieronder beschrijf ik mijn bevindingen. Enjoy.

Begin september trouwde mijn beste vriendin (en ik kreeg de eer om getuige te zijn). Een trouw is dé ideale gelegenheid om een nieuw kledingstuk aan te schaffen en zoals het een goede getuige betaamt ging ik op zoek. Na maanden vruchteloos zoeken naar een geschikte outfit, begon de wanhoop toe te slaan en in een hysterische bui heb ik dan maar besloten om mijn outfit zelf te maken. En dat een goede week voor de trouw (deadlines keep me going). Maar goed, ik ben er geraakt – dus als ik het kan, kan jij het zeker! 

Peppermint Jumpsuit

Weinig naaiervaring nodig

Ik ben zeker geen professioneel naaister. Verre van zelfs. Ik heb 1 jaar naailes gevolgd in avondonderwijs en dat is het zo wat. “1 jaar” is zelfs een beetje een overstatement: ik denk dat ik ergens halverwege het jaar gestopt ben, wegens “te saai”. Maar anyway, met een beetje basis naaivaardigheden (je weet wel: de voor- en achterkant van je naaimachine van elkaar kunnen onderscheiden) én gewapend met dat fantastisch ding dat men “het internet” noemt, kan je dit naaiproject tot een goed einde brengen.

Het patroon

Het patroon (dat je hier kan gratis kan downloaden) komt met een handleiding in het Engels. Ik heb netjes de instructies uit de handleiding gevolgd en ben er zonder kleerscheuren – pun intended – geraakt. Hier en daar heb ik wel wat mijn wenkbrauwen gefronst (zeker bij de zogenaamde burrito-methode), maar al bij al was het een redelijk vlotte naaibeurt. 

Het moeilijkste aan dit project is het naaien van een blinde rits. Dit maakt dan ook dat dit patroon als “gevorderde beginner” wordt bestempeld. Ik heb dit jumpsuit zonder blinde rits gemaakt. Waarom? Omdat het kan. Nee, omdat het in mijn ogen een redelijk overbodige toevoeging is: gewoon de V-hals op de rug een beetje verlagen en je hebt geen rits nodig om in en uit het jumpsuit te stappen. Maar hierover later meer.

Wat heb je nodig om dit jumpsuit te maken? 

Naaimachine
Een naaimachine is geen een overbodige luxe: met de hand naaien is hier geen optie. Het hoeft geen fancyschmancy ding zijn – ik heb een heel erg basic singer naaimachine en het doet wat het moet doen. Tip: vraag eens aan je oma (of opa – I don’t judge) of ze niet nog zo’n naaimachine ergens liggen heeft. Je weet nooit. 

Stof 
Ik denk dat dit project het best werkt met een natuurlijke stofsoort. Daarom koos ik voor een 100% katoenen stofje, maar ik denk dat dit jumpsuit ook heel mooi kan zijn in linnen of chambray. Ik kocht m’n stof bij de stoffenkamer in Gent. Aan alle naaisters uit Gent (en omstreken): deze winkel is zeker een bezoekje waard (in real life of online)! 

Naald, draad, stofkrijt en stofschaar (spreekt voor zich)

Optioneel: een overlockmachine
Dit is zeker geen vereiste, maar het vergemakkelijkt en versnelt het naaiproces aanzienlijk.

Mijn aanpassingen 

Vooraleer ik effectief ben overgegaan tot het naaien, heb ik eerst enkele reviews van het jumpsuit opgezocht om zo het patroon maximaal op mij te kunnen afstemmen.
Nu weet je dat misschien nog niet, maar in het echte leven ben ik niet gezegend met lange benen – of een lang lijf in het algemeen. Ik meet 1m55 (maar gelukkige vult mijn persoonlijkheid aan waar ik in lengte tekortschiet). Het handige aan het patroon is dat er “shorten/lengthen here“-lijnen zijn, m.a.w. op bepaalde plaatsen op het patroon kan je het geheel verkorten of verlengen. 

Grofweg heb ik 4 grote zaken aan het patroon aangepast, die ik hieronder zal bespreken: 

Boven- en onderstuk verkort
Het bovenstuk korte ik in met 4 cm en het onderstuk met 5 cm. Achteraf gezien mochten de broekspijpen nog verder ingekort worden. Nu heb ik dit gewoon op het einde op zicht ingekort. 

Broekspijpen wijder gemaakt 

Ik hou persoonlijk erg van wijde broekspijpen, dus heb ik deze van het bestaande patroon met 10 cm verwijdt (= 2,5 cm langs elke kant). 

Blinde rits niet geïmplementeerd 

V-hals voor- en achteraan dieper gemaakt. 
Dit was nodig omdat ik geen blinde rits wou naaien. Door de voor- en achterhals dieper te maken, kan ik gewoon in het broekpak stappen, zonder dat daar een rits aan te pas moet komen. De voorste V-hals verlaagde ik met 2 cm, de V-hals op het achterpand met 4 cm. Achteraf gezien zou deze laatste zou gerust 5 of 6 cm mogen verlaagd worden, om het in- en uitstappen nog wat te vergemakkelijken. 

Kortom. Een heel leuk patroon die elke beginnende naaister zou moeten maken! Een aanrader. 

Je maat
Afhankelijk van de gekozen maat, zal je een ander aantal meters stof nodig hebben. Officieel had ik 2,6 meter stof nodig, maar aangezien ik het patroon sterk heb ingekort, kwam ik uiteindelijk toe met een dikke 2 meter (WIN). Mijn aanpassingen

Tags:
No Comments

Post A Comment