DIY bento (lunch)bag

Een nieuwe dag, een nieuwe DIY. Vandaag in de aanbieding: bento (lunch)bags. Heel praktisch en niet moeilijk om te maken.

Een bento lunchbag is een handige én duurzame manier om je lunch op te bergen zonder het gebruik wegwerpzakjes, aluminiumfolie of andere zaken die toch maar in de vuilbak terecht komen. Zero waste dus. Een beetje zoals een brooddoos, maar je bent niet “afhankelijk” van de vaste vorm van een brooddoos (je kan er dus gewoon die veel te grote appel insteken). Ik gebruik deze bento bags voor m’n lunch, maar je bent uiteraard vrij om er in te steken wat je wil!

Wat heb je nodig?
 • katoen- of linnenstof
 • lat
 • schaar
 • naaimachine (of naald en draad)

 

Hoe maak je het?

DIY Bento Bag

 

Stap 1 

Knip twee rechthoekige driehoeken (afmeting: 45x45x63,5cm – ik vond dit een goede grootte voor een lunchzak, maar je kan uiteraard ook groter of kleiner gaan) uit een lap stof. Afhankelijk van de afwerking laat je best nog ruimte voor de naadwaarde: ik heb de randen afgewerkt met mijn overlock, maar je kan ze ook tweemaal omstrijken en stikken met je gewone naaimachine. Of je kan er ook voor kiezen om de randen onafgewerkt te laten – whatever rows your boat.

Stap 2 en 3

Leg de (afgewerkte) driehoeken op elkaar (goede kanten naar boven gericht) zoals hierboven afgebeeld. Volg de stippellijn en stik beide lappen aan elkaar.

Stap 4, 5 en 6

Plooi het geheel in twee (goede kanten op elkaar) en naai de linker- en rechterzijde dicht.

Stap 7 en 8 

Nu komt het “moeilijkste” deel van deze DIY: de bodem van de tas maken. Vorm de onderhoek door de zijnaad op het ondervlak te plooien (goede kanten op elkaar). Trek een lijn op 5 cm van de hoek, zodat je een driehoek bekomt (basis ca. 10 cm en hoogte 5 cm). Stik langs deze getekende lijn. Knip de overtollige stof af. Herhaal voor de andere hoek. (Niet zo duidelijk? In deze video wordt het nog eens stap voor stap uitgelegd)

Keer vervolgens de zak goed en je bento bag is klaar. Vul hem met een heerlijke lunch, knoop dicht en je bent klaar om te gaan!

Ik heb de mijne gevuld met zelfgemaakte tomatensoep, brood om te soppen en een appel. Simpel, maar heerlijk. Wat is jullie favoriete lunch?

 

Veel liefs,

Eva

3 Comments
 • Wendy
  Posted at 17:30h, 11 March Reply

  Leuk idee. Volgens mij blijft je brood er ook lekkerder in dan in een brooddoos. En het lijkt simpel, dus misschien kan een (on)handige Harry zoals ik het ook wel maken.

 • Me over ME
  Posted at 18:15h, 11 March Reply

  Wat leuk zo’n lunchzak! Helaas zou hij hier niet voldoen. Vanwege de hitte lopen de kinderen met een kleine koelbox naar school.

 • Petra
  Posted at 18:48h, 11 March Reply

  Mooi initiatief voor alle plastic zakjes en bakjes 🙂

Post A Comment