DIY Eco-friendly Dish Cloths

DIY Eco-friendly Dish Cloths

Ik hou van mooie dingen. In de winkel kies ik steevast voor de mooie optie van een bepaald product, zelfs al moet ik dan soms wat aan functionaliteit inboeten (er zijn ergere dingen in het leven). Maar het liefst van al heb ik een combinatie van beide uiteraard: functionaliteit én prettiness.
Tegenwoordig hoeven de meeste huis-tuin-en-keukenspullen geen complete eyesores meer zijn (dank u, Dille en Kamille), maar voor sommige spullen is het nog altijd een hele opgave om een mooie variant te vinden. Neem nu een vaatdoek: dat ding ligt steevast in het zicht in je keuken, maar “mooi” kan je die felgekleurde microvezelvodden toch nauwelijks noemen.

Mooie vaatdoeken zijn nu eenmaal moeilijk te vinden. Maar wat doet een mens dan? Ze zelf maken uiteraard! Hieronder leg ik uit hoe je zelf je eigen vaatdoekjes kan breien: een gemakkelijke DIY (ideaal voor de beginnende breier) en tevens een duurzame optie voor mensen die het milieu een beetje ademruimte gunnen (want van microvezels wordt namelijk niemand beter).

 

Wat heb je nodig?

– 100% katoen of linnen garen (bij voorkeur geen synthetische garen: die nemen namelijk niet zo goed water op)
– Breinaalden
– Basic brei-skills

 

Hoe maak je het?

Stap 1

DIY Dish Cloth

Zet 45 steken op.

Geen idee hoe je hieraan moet beginnen? Dit filmpje legt alles stap voor stap uit (ik persoonlijk gebruik altijd de duim-wijsvingermethode).

Stap 2

Brei afwisselend 1 steek recht en 1 steek averecht (vergeet niet steeds je draad naar voren te brengen wanneer je een averechte steek breit, en vice versa). Als je alles goed hebt gedaan eindig je met een rechte steek. Begin de volgende naald opnieuw met één steek recht, gevolgd door een averechte steek, weer gevolgd door een rechte steek, enzoverder. Je zal dus altijd een rechtse steek boven een averechtse hebben (en omgekeerd), dit patroon noemt men de “gerstekorrel“. Het gerstekorrel-patroon geeft het doekje wat meer textuur, waardoor het beter vuil zal vasthouden. 

DIY Dish Cloth - gerstekorrel

Weet je niet helemaal hoe je recht en/of averecht breit? Dan helpen deze filmpjes (recht en averecht) je vast verder

Stap 3

Herhaal tot je breiwerk even lang als breed is (bij mij is dat ongeveer 25 cm).

DIY Dish Cloths

Kant af (ook recht gevolgd door averecht) en verwerk de overgebleven draadjes in je vaatdoek. En voila: je prachtige (en tevens ook heel ecologische) vaatdoek is af! Mijn ogen (en de natuur) danken je!

 

Veel liefs,

Eva

 

PS: zouden jullie iets hebben aan een brei-basis blogpost? Laat het me zeker weten!

5 Comments
 • Marise
  Posted at 05:46h, 25 April Reply

  Wat is de grootte van je breinaalden die je hier hebt gebruikt?

  • Eline
   Posted at 09:54h, 15 January Reply

   Welke breinaalden gebruik je?

   • Eva
    Posted at 11:10h, 21 January Reply

    Voor dit projectje heb ik breinaalden 4,5 gebruikt, maar de dikte van de breinaalden is vooral afhankelijk van de wol die je voorhanden hebt 🙂

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl)
  Posted at 15:27h, 17 January Reply

  Prachtige vaatdoekjes!

  • Eva
   Posted at 18:10h, 05 February Reply

   Dank je, Ilse 🙂

Post A Comment