DIY faux shearling mittens

Handschoenen of wanten – that’s the question. Eén van de belangrijke levensvragen waarmee een mens zich kan bezig houden. Persoonlijk ben ik altijd meer een wanten-fan geweest: ze houden je vingers heerlijk warm en ze zijn zo lekker no nonsense. Za-lig.

Ik had op pinterest al verschillende (faux) shearling wanten voorbij zien komen: stuk voor stuk met een heel hoog dit-heb-ik-écht-nodig-gehalte (ken je dat?). Helaas was mijn portemonnee veel minder enthousiast, dus zette ik het voorlopig uit m’n hoofd. Tot ik in de herfst langs de stoffenwinkel passeerde (om gewoon eens te “kijken”) en mijn oog viel op zo’n faux shearling stofje. … De rest is geschiedenis.

Ik heb deze wanten al een tijdje geleden gemaakt, maar met de vrieskou van de voorbije week (en de sombere weersvooruitzichten) besloot ik deze tutorial toch nog met jullie te delen. Een ideaal zondagsprojectje: veel te koud om buiten te komen en – laten we eerlijk zijn – wat moet een mens anders op zo’n dag? Veel naaiplezier!

Wat heb je nodig?
 • Faux shearling stof (ik kocht de mijne in De Strik in Gent)
 • Naald en draad
 • Schaar
 • Stofkrijt
 • Patroon* (kan je hier downloaden) of een oud paar wanten die je goed passen

* Opmerking: ik heb het patroon op maat van mijn handen gemaakt. Ik heb zelf nogal kleine handen, dus het kan zijn dat je het patroon wat moet aanpassen.

Hoe maak je het?

Goed nieuws: dit is een heel gemakkelijk project. Ook al ben je niet echt vertrouwd met naald en draad, toch is het zeker haalbaar (perfect dus als eerste naaiprojectje). Je hebt er ook geen speciale benodigdheden voor nodig: naald, draad, een schaar en een stukje stofkrijt (of eventueel een zacht potlood) volstaan. Je hebt dus geen naaimachine nodig: ikzelf heb het ook gewoon met de hand genaaid. Ben je handig met de naaimachine, kan je hem uiteraard gebruiken.

Stap 1

Download het patroon en print het af (duid bij printereigenschappen “printen ZONDER marges” aan). Kijk of het testvierkantje echt 4 op 4 cm meet – en zo ja, knip de verschillende patronen dan uit. Leg de verschillende stukken op de goede kant van de stof (= de kant zonder wolletjes), teken over met stofkrijt en knip het uit de stof (patroon 1a en 1b tweemaal, patroon 2a, 2b, 3a en 3b éénmaal). Vergeet niet 1,5 cm naadwaarde over te laten!

Stap 2

Leg 2a en 2b op elkaar, naai beide delen aan elkaar (langs de duim heen). Knip de randen af. Herhaal voor 3a en 3b.

Stap 3

Leg 1a en 1b op elkaar, naai beide delen langs de lange rechte kant aan elkaar (volgens de stippellijn, zie foto). Knip de randen af. Herhaal.

Stap 4

Leg vervolgens het onderpand (2a + 2b) en het bovenpand (1a + 1b) op elkaar. Naai de want rondomrond. Knip de randen af en plooi de boord om. Herhaal voor de andere want (3a + 3b).

Voila! Je heb twee zalig warme wanten om de laatste winterprik (let’s hope so) door te komen!

 

Zo, ik hoop dat ik de handschoenen-fans bij deze heb kunnen overtuigen om eens een paar wanten uit te proberen.

Veel Liefs,

Eva

 

4 Reactie's
 • Laura
  Geplaatst op 08:32h, 21 maart Beantwoorden

  Dit is echt vet! Mijn mama is recent in pensioen gegaan en houdt zich nu bezig met naaien, haken en het maken van kledij! Ik ga deze DIY eens naar haar doorspelen, want denk dat ze dit super leuk zal vinden! En met een beetje geluk maakt ze een paar voor mij ook!

  • Eva
   Geplaatst op 20:46h, 21 maart Beantwoorden

   Leuk idee! Laat me zeker weten of het gelukt is 🙂

 • The lemon kitchen
  Geplaatst op 08:59h, 21 maart Beantwoorden

  wauw wat creatief en mooi! Ik zou ze zo willen hebben

Geef een reactie