DIY felt letterboard

DIY Felt Letterboard

Het is je de laatste maanden ook vast opgevallen: letterborden zijn helemaal terug van weggeweest! Waar menig hip persoon vorig jaar nog wild liep van de lightbox, is het nu al ‘letterbord’ wat de klok slaat. Exit lightbox, welcome retro letterboard.
Je kan de trendsetters ook geen ongelijk geven: het is namelijk zo’n fijn hebbedingetje. Het fleurt je interieur in no time op en je kan er je literaire ei in kwijt (mits woordbeperking – een beetje zoals twitter, maar dan offline). Helaas komt deze revival ook met een mooi prijskaartje: 50 euro voor een letterbord is eerder norm dan uitzondering, en dat vind ik nu net wat te veel van het goede.

Als je mijn blog een beetje kent, weet je wat er nu volgt: ik heb er gewoon zelf één gemaakt. En ik moet – in alle bescheidenheid – toegeven dat dit één van m’n beste DIY’s tot nog toe is. Het is er beter uitgekomen dan ik had durven dromen en het is bovendien ook nog eens heel erg gemakkelijk te maken (een geblinddoekte aap met een lijmstift kan het ook ineenflansen). En dit alles voor minder dan 15 euro. Plus: je krijgt het plezier van het “zelfmaken” er volledig gratis bij! En geef nu toe, dat is toch écht onbetaalbaar.

Maar goed, aangezien ik er vrij van overtuigd ben dat niemand de inleiding op DIY-blogberichten leest, laat ons dan maar beginnen met het echte werk. Heb je basic motorische vaardigheden en een uurtje of twee tijd? Lees dan snel verder hoe je dit vilten letterbord maakt!

DIY Felt Letterboard

Wat heb je nodig?
 • een (houten) kader. Ik kocht de mijne een tijdje terug in de solden voor minder dan een euro, maar je kan uiteraard kiezen waar jij de jouwe vandaan haalt. Pro-tip: kijk eens op zolder of vraag het eens aan je grootouders (je zal ervan verschieten welke schatten daar nog liggen)
 • houten latjes (6mm x 6mm)
 • een zaag
 • vilt in een kleur naar keuze (dikte: 1 mm)
 • lat en potlood
 • letters voor een letterbord (kan je hier kopen)
 • lijm en schaar

 

Hoe maak je het?

Stap 1

DIY felt letterboard

Zaag de latjes op maakt van je kader. Hoeveel je er nodig hebt is afhankelijk van de lengte van je kader, maar als je – net zoals ik – op A4-formaat werkt zal je met 36 latjes (van 20,5 cm) normaal gezien voldoende hebben.

DIY felt letterboard

Controleer zeker of de latjes in je kader passen. Schuur ze met wat schuurpapier bij, indien ze te groot zijn.

Stap 2

DIY felt letterboard

Snij de vilt in stroken. Zorg dat de stroken even lang zijn als de houten latjes (20,5 cm) en driemaal zo breed (1,8 cm).

DIY felt letterboard

Lijm vervolgens de vilt en de latjes aan elkaar. Je hoeft hiervoor geen fancy stof- of houtlijm te kopen: good old Pritt does the trick pretty well. Bestrijk één zijde van het latje met lijm, plak de vilt erop en duw goed aan. Herhaal voor de andere twee zijden. Duw wederom stevig aan.

DIY felt letterboard

Stap 3

Stap felt letterboard

Plaats de latjes één voor één in het kader totdat er geen meer bij kunnen. Zorg dat de latjes stevig tegen elkaar zitten: hoe dichter de latjes bij elkaar zitten, hoe kleiner de kans dat je letter eruit zullen vallen! Pro-tip: als je merkt dat er wel nog wat plaats over is, maar die plaats niet breed genoeg is voor een latje, kun je er bovenaan een satéstokje bijsteken. Dit zie je niet langs voren en zo zit alles toch stevig tegen elkaar!

Plaats het achterpand erop en…

DIY Felt Letterboard

… spellen maar!

Zo eenvoudig is dat dus, zo’n letterbord maken! Laat me zeker weten wat jullie ervan vinden. Welke quote zouden jullie op zo’n bord zetten?

 

Tot maaks!

Eva

 

PS: ik heb een nieuw fototoestel, did you notice the difference? 

4 Comments
 • Jacqueline
  Posted at 18:24h, 03 June Reply

  Wat leuk gemaakt zeg, goed idee!
  Maar die prittstift, blijft dat echt goed plakken?

  • Eva
   Posted at 21:53h, 08 June Reply

   Dank je!
   Ja hoor blijft echt (verbazend) goed plakken, ‘k heb dit bord hier nu enkele weken staan en er is nog niets aan het loskomen.

 • Amelie van Writings by Amelie
  Posted at 15:38h, 14 July Reply

  Waar haal jij die lettertjes dan vandaan?
  Super tof idee. Ik geef het vak Techniek in het secundair onderwijs en dit zou echt een tof werkstukje zijn om in een eerder meisjesklas te maken!

  • Eva
   Posted at 18:54h, 14 July Reply

   Bedankt! De lettertjes komen van de Hema (het linkje staat bij benodigdheden), maar ik heb er ook in de banier gezien (gewone witte of zwarte). Ik geloof ook dat je ze op Amazon in grote(re) hoeveelheden kan kopen (dat is misschien interessanter als je voor de hele klas letters moet voorzien). Veel succes ermee en je mag altijd een foto doorsturen als het gelukt is!

Post A Comment