DIY embroidered notebook

DIY Embroidered Notebook

Ik schets een situatie. Al enkele weken mis je een welbepaald ding in je huishouden, ik zeg maar iets: plakband. Je stelt de aankoop ervan steeds uit of je vergeet het, maar telkens weer kom je op het punt dat je het toch dringend nodig hebt. Wanneer je dan eindelijk besluit om naar de winkel te gaan en dat godverdomse ding te kopen …

… kom je thuis met een notitieboekje.

In het beste geval heb je ook nog dat ding mee waarvoor je in eerste instantie naar de winkel ging, maar dat is geen zekerheid. Komt deze situatie je bekend voor? Dan heb je waarschijnlijk een notitieboekjes-verslaving. Geen nood: er zijn ergere verslavingen om te hebben – al zal deze blogpost het waarschijnlijk niet verhelpen.

Ook ik kamp met bovenstaande verslaving, maar ik zit er niet echt mee. Enkel m’n portemonnee protesteert soms (I’m talking to you moleskine!). Gelukkig is het erg gemakkelijk om zelf een notitieboekje te maken. Zei ik “erg gemakkelijk”? Ik bedoel echt héél erg gemakkelijk. Je hebt waarschijnlijk ook alle benodigdheden in huis liggen, plus je hoeft er niet eens handig voor te zijn – no excuses.

Ik vond op de blog The House That Lars Built een heel handige tutorial om een notitieboekje te maken. Ik gebruikte allemaal restjes papier om het schriftje te maken: papieren die maar half beschreven waren, zelfgeschept papier, oude papieren zakjes, … Het is niet alleen een hele fijne DIY, maar je verkleint er ook nog eens de afvalberg mee. Yay!

En omdat een notitieboekje nog net dat tikkeltje leuker wordt als het mooi versierd is, leg ik hieronder uit hoe je zo’n schriftje borduurt.

Wat heb je nodig?
 • (zelfgemaakt) notitieboekje
 • borduurnaald
 • borduurdraad
 • sterrenbeeld naar keuze

 

Hoe maak je het?

Stap 1

Zoek een sterrenbeeld dat je graag op je boekje wil borduren. Ik vind de grote en kleine koekepan beer er leuk uitzien, maar uiteraard ben je vrij om zelf je design te kiezen. Teken de sterren (= bolletjes) met potlood op je boekje over.

Stap 2

Stap 2 - DIY embroidered notebook

Prik met een dikke naald (bijvoorbeeld je borduurnaald) de sterren (= bolletjes) uit. Je legt er best een snijmat (of karton) onder om je tafel niet te beschadigen.

Stap 3

Nu is het tijd om te borduren. Er bestaan verschillende borduursteken/technieken, maar degene die we voor de sterretjes gebruiken is de french knot (franse knoop).

Knip een stuk borduurddraad af. Haal de draad door de naald en maak een knoopje op het eind van de draad: zo voorkom je dat de draad doorschiet. Haal de draad door het papier (van de achterzijde van het blad naar de voorzijde). Draai de draad éénmaal rond de naald en span goed aan. Haal de naald terug door het papier (nu van de voorzijde naar de achterzijde). En voila, je hebt nu een french knot gemaakt! Niet helemaal duidelijk? De foto’s hieronder helpen je vast op weg!

 

french knot

Herhaal deze stap voor elke ster in het sterrenbeeld. Maak na de laatste ster een knoopje in je draad en knip de draad af.

Stap 4

Stap 4 - DIY embroidered notebook

Verbind de sterren. Dit kan je doen met naald en draad (gewone stikdraad, geen borduurdraad) of met een pen. Ik vond het papier van mijn witte notitieboekje te broos om nog eens met een naald door te gaan, dus heb ik er gewoon een stippelijn op getekend. De kaft van mijn zwarte boekje was steviger dus daar heb ik wel naald en draad gebruikt (gewone stiksteek).

Voila, je zelf-geborduurde notitieboekje is klaar!

Zwart notitieboekje

 

Hoe zit het met jullie? Ook een notitieboekjes-verslaving?

 

Veel liefs,

Eva

 

PS: ik had gedacht om een reeks “borduren voor beginners” te maken, zouden jullie dat interessant vinden?

 

 

2 Reactie's
 • nicole
  Geplaatst op 09:38h, 21 maart Beantwoorden

  Ja, ik ben er dol op! Maar sinds ik me heb bekeerd tot Moleskine kan ik me beter inhouden. Nu houd ik het bij mijn Moleskine notitieboekje.

 • Sjoukje - profbloggers
  Geplaatst op 05:28h, 23 maart Beantwoorden

  Oh wat leuk! Ik heb ook een notitieboekjesverslaving, ik haal ze echt overal vandaan. Zelf borduren had ik nog niet bedacht.

Geef een reactie